drukkerijen

Een drukkerij geeft een eigen ontwerp en stijl aan de uitgave van een ansichtkaart. Deze verschillen kun je hier bekijken.

Een zwart bedrukte stijve kaart, welke oranje / okerkleurig is ingekleurd. De kaart heeft een blanke laklaag en heeft meestal een poststempel uit 1905. Uitgave van De Tulp Haarlem. De kleur is de inspiratiebron geweest voor layout van boek en website.

Een donkerblauw bedrukte en blauw ingekleurde slappe kaart. Kenmerkend is ‘Groet uit Dongen’ in sierlijke rode letters met ingetekend zonnetje in de lucht. De kaart heeft een poststempel tussen 1898 en 1902.

Een donkerbruin bedrukte slappe kaart, die pastelkleurig is ingekleurd. Op de blanke rand staat midden aan onderzijde ‘Dongen’ met de straatnaam. De kaart heeft een poststempel van midden jaren ’20.

afdruk van echte foto met daarop in wit de met de hand geschreven straatnaam. Ook ‘foto Schmidling Dongen’ staat met sierlijke letters in benedenhoek. Poststempel midden jaren ’20.

afdruk van echte foto met daarop een met de hand geschreven straatnaam. Ook ‘foto Berk’ staat meestal klein vermeld. Poststempel tussen 1914 en 1924.

Drukkerij is niet bekend. Wel opvallend dat het allemaal uitgaves zijn van de St. Antonius kweekschool. Poststempels 1901, 1902 en 1903.

Zwart bedrukte kaarten met brede witte onderrand. Op die rand met sierlijke letters in het blauw ‘Dongen’ met straatnaam en uitgeverij. Op enkele kaarten is door de tekst een dikke zwarte streep getrokken. Poststempel 1903 of 1905.

Een bont ingekleurde stevige kaart met in rode lettertjes ‘Dongen’ + straatnaam. Kaarten zijn ook niet gekleurd in omloop. Poststempel medio jaren ’10.