Kerkstraat

De Kerkstraat is één van de oudste straten van Dongen en vormde met de Heuvel vanaf de Middeleeuwen één van de kernen van het dorp. Tot het begin van 1900 liep de Kerkstraat door tot de viersprong in de Kardinaal van Rossumstraat en toen hoorde ook nog een stuk van de Julianastraat erbij.

Uit deze eerste agrarische periode zijn nog enkele boerderijen bewaard gebleven, zoals een dwarsgevelboerderij uit 1782 en de naastgelegen boerderij met Vlaamse schuur.

De oudste kerk van Dongen werd aan de Kerkstraat gebouwd en stond op een zanddonk. Wanneer deze kerk werd gebouwd is niet precies bekend, maar de oudste vermelding dateert uit 1350. Op dezelfde plek staat nu de Nederlands-hervormde kerk waarbinnen de fundering van zijn voorganger te zien is.

Als Dongen zich in de 19e eeuw ontwikkelt tot een centrumgemeente voor de leer- en schoenindustrie vestigen zich naast winkels ook bedrijven in de Kerkstraat. Bijvoorbeeld Schoenfabriek Smits en Leerlooierij Hessels. In de voormalige leerlooierij is nu het Dongha Museum gevestigd. De bebouwing in de straat geeft een mooi beeld van de economisch geschiedenis van Dongen.